Malaysia Channels

Televisyen Malaysia mula disiarkan pada 28 Disember 1963. Televisyen berwarna diperkenalkan pada 28 Disember 1978. Pada Hari Tahun Baru 1982, penyiaran warna sepenuh masa dilancarkan secara rasmi. Kini terdapat 8 stesen televisyen darat bebas udara ke Malaysia. Stesen Televisyen Langganan Gaji Nasional di Malaysia.

Sehingga 28 Disember 1978, penyiaran di Malaysia berwarna hitam putih. Pada tahun 1985, TV3 memperkenalkan siaran audio stereo pertama. Lima daripada lapan saluran tidak mempunyai jadual 24 jam. TV1 menayangkan televisyen 24 jam di Malaysia antara 13 dan 16 Mei 1989. TV3 pertama kali ditayangkan di Malaysia selama 24 jam pada tahun 1997 tetapi kemudian dihentikan kerana rancangan penjimatan tenaga (lihat di bawah). Sejak April 2006, TV2 telah disiarkan 24 jam sehari, diikuti oleh TV1, yang mula disiarkan 24 jam sehari pada bulan Ogos 2012.

Penyedia langganan tersedia, dengan variasi jumlah saluran, panduan program (EPG), video berdasarkan permintaan (VOD), definisi tinggi (HD), televisyen interaktif melalui butang merah, dan liputan di seluruh Malaysia. Set-top box biasanya digunakan untuk menerima perkhidmatan ini. Kerajaan Malaysia juga telah mengesan isi rumah yang menonton TV di Internet.

Ini adalah cara tradisional untuk menerima televisyen di Malaysia, namun digantikan oleh penyedia digital. Terdapat lapan saluran; Tiga daripadanya dimiliki oleh pemerintah Radio Televisyen Malaysia (RTM). Tiga saluran televisyen tersebut adalah Terestrial Free-to-Air TV1, TV2, dan TV Okey (dahulunya TV dan TV5). TV dimiliki oleh Al Hijra Al Hijra Media Corporation, sementara TV 3, NTV 7, 8 TV dan TV 9 dimiliki secara peribadi dan komersial oleh Media Prima. Worldview Broadcasting Channel World View Broadcasting Channel (Malaysia) dimiliki secara komersial oleh Centurion Berhad. Saluran ditutup pada Oktober 2012 kerana masalah kewangan. Transmisi terestrial analog dijadwalkan untuk dihentikan sebagai sebahagian daripada peralihan digital, yang diharapkan akan selesai pada tahun 2020, atas saranan Asia Tenggara. Pada 31 Disember 2018, konsorsium televisyen digital MYTV Broadcasting menjadualkan penutupan pada suku ketiga 2019, yang membolehkan pengedaran kotak set-top digital kepada penonton yang berpendapatan rendah. Kekerapan telah dihapus untuk mengelakkan kesesakan isyarat di televisyen Thailand, untuk mencegah rakyat Singapura menonton program hak cipta asing, dan untuk mencegah penyiaran secara percuma, terutama bahasa Cina (terutama bahasa Kantonis dan Hoki). Singapura. Analog dimatikan selama-lamanya di seluruh negara pada 31 Oktober 2019

Ini adalah cara tradisional untuk menerima televisyen di Malaysia, namun digantikan oleh penyedia digital. Terdapat lapan saluran; tiga daripadanya adalah milik awam kerajaan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM). Ketiga-tiga saluran televisyen itu adalah TV1, TV2 dan TV Okey percuma ke udara darat (dahulunya TVi dan TV5). TV Alhijrah dimiliki oleh Al Hijrah Media Corporation sementara TV3, NTV7, 8TV dan TV9 adalah milik peribadi dan komersial oleh Media Prima. Worldview Broadcasting Channel dimiliki secara komersial oleh Worldview Broadcasting Channel (Malaysia) Sendirian Berhad. Sejak itu ditutup pada Oktober 2012 setelah mereka tidak dapat mengendalikan saluran tersebut kerana masalah kewangan. Transmisi darat analog dijadualkan dimatikan secara berperingkat sebagai sebahagian dari peralihan digital, yang diharapkan akan selesai pada tahun 2020 sebagai cadangan dari Asia Tenggara. Pada 31 Disember 2018, konsorsium televisyen digital MYTV Broadcasting menjadualkan penutupan pada suku ketiga 2019, untuk membolehkan tempoh pengedaran kotak set-top digital kepada penonton yang layak dengan pendapatan rendah. Kekerapan telah dipindahkan untuk mengelakkan gangguan isyarat dengan televisyen di Thailand dan mencegah orang Singapura menonton pengaturcaraan berhak cipta asing, terutama yang menggunakan dialek Cina (terutama dalam bahasa Kanton dan Hokkien) secara bebas, kerana penapisan yang ketat yang berlaku di Singapura. Analognya dimatikan selama-lamanya di seluruh negara pada 31 Oktober 2019

Leave A Reply

error: Content is protected !!